Inele De Logodna Aur, Verighete Aur si Diamante – Modele Unice

Adresa:
Bucuresti,
strada Varasti 48
Telefon comenzi:
0723.322.220
Aveti intrebari?
Uncategorized

Mărțișorul, firul roșu al primăverii

Mărțișorul este o veche tradiție ce se sărbătorește în România în fiecare primăvară, pe 1 martie. Numele de mărțișor este un diminutiv derivat chiar din numele lunii în care se sărbătorește, iar cadourile de 1 martie sunt din ce în ce mai creative de la an la an. Însă nu despre cadouri vom vorbi în articolul care urmează ci de sărbătoarea în sine, cum a luat naștere și care este simbolistica ei.

Cum a luat naștere tradiția de 1 martie în România

În urmă cu ceva timp, în mediul rural, oamenii obișnuiau să sărbătorească mărțișorul legând un fir roșu cu alb de poartă, fereastră, de coarnele vitelor și de grajduri pentru a se feri de spiritele rele și a invoca puterea regeneratoare a naturii. 

În Estul României (Moldova și Bucovina), acest fir roșu cu alb era completat de o mică monedă din aur sau argint. După ce purtau moneda timp de 12 zile, femeile obișnuiau să cumpere brânză proaspătă cu ea pentru că se credea că acest gest le va menține pielea sănătoasă și frumoasă pentru întregul an.

Mărțișorul în antichitate

Conform cercetărilor arheologice, mărțișorul a originat acum mai mult de 8000 de ani. Unii etnologi sunt de părere că sărbătorirea acestui obicei a luat naștere la romani, în timp ce alți cercetători din domeniu susțin că mărțișorul are origini dacice. 

În Roma antică, Anul Nou era sărbătorit pe 1 martie, numele lunii avându-și rădăcinile în denumirea de Martius (zeul Marte). Pe lângă funcția sa binecunoscută ca zeu al războiului, Marte mai era considerat și zeul agriculturii, activitate care contribuie la reînvierea vegetației.

De asemenea, dacii sărbătoreau la rândul lor Anul Nou la începutul primăverii, pe 1 martie. De obicei, se organizau festivități ample pentru a marca un început roditor de an.

Sărbătoare mărțișorului – ieri și azi

În trecut, mărțișoarele erau confecționate din mici pietre de râu, colorate în alb și roșu. Acestea erau prinse pe un fir care se purta în jurul gâtului pentru a aduce noroc și vreme bună. De obicei, acestea se purtau începând cu 1 martie și până în momentul în care înflorea primul copac. Când venea momentul în care trebuiau date jos, aceste mici bijuterii erau agățate de crengile copacilor. 

Astăzi, pe 1 martie, românii cumpără șnururi în alb și roșu, legate în formă de fundă, împodobite cu diverse mici accesorii. Sunt oferite membrilor familiei, prietenilor și colegilor în semn de prietenie, respect și admirație.

 

Jomaz.ro este un magazin online de bijuterii care dorește o implicare în prelucrarea metalelor semiprețioase cât mai ales în cel al metalelor prețioase. Conform actualului catalog de produse pe care tehnicienii noștri l-au implementat, veți regăsi numeroase bijuterii confecționate din aur și argint, ornate cu diverse pietre prețioase. Chiar dacă principalele categorii de produse se rezumă întocmai la tipul bijuteriilor și la materialul din care acestea sunt confecționate, Jomaz.ro dispune de un filtru care nu face nimic altceva decât să segmenteze toate produsele aflate în stoc în funcție de persoana căreia i se adresează.

Foto credit: Unsplash