Uncategorized

Istoria verighetei

istoria verighetei

Notiunea de verigheta nu este una noua. Dimpotriva, aceasta traditie are secole de existenta in spate, simbolistica gestului si a obiectului in sine devenind o parte vitala in multe culturi de pe Glob. Insa putini cunosc originile verighetei, asa ca haideti sa aflam impreuna de unde a pornit acest obicei.

Istoria verighetei – primul schimb

Prima dovada inregistrata a ceea ce se poate numi primul schimb de verighete a fost gasita in vechi papirusuri egiptene avand mai mult de 3000 de ani. Hieroglifele aratau cupluri facand schimb de inele impletite din canepa sau stuf. Fiind organice, materialele nu rezistau mult asa ca in timp, s-a trecut la inele din piele, os sau fildes. Cu cat materialul era mai scump, cu atat mai evidenta era dovada de dragoste. Totodata, valoarea inelului o demonstra si pe cea a celui care il oferea, simbolizand iubirea nemuritoare dintre cei doi indragostiti.

Istoria verighetei – Roma antica

In Roma antica, mirele ii oferea miresei un inel de fier. De aici si obiceiul ca verighetele din ziua de azi sa fie realizate din metal. Materialul atat de durabil simboliza putere si stabilitate, romanii gravandu-si aceste inele cu diferite mesaje. Urmand exemplul grecilor, acestia purtau verigheta pe al patrulea deget al mainii stangi pentru ca se credea ca acesta continea vena amoris, sau vena dragostei. Singurul lucru care s-a schimbat in prezent este mana pe care se poarta verigheta (dreapta).

Istoria verighetei – Perioada renascentista

In timpul secolelor XVI si XVII s-au popularizat inelele de tip gimmel. Un astfel de inel consta in unul sau mai multe cercuri intersectate si unite intr-un pivot pentru a forma bijuteria de nunta. Dupa ceremonia nuntii, mireasa si mirele purtau fiecare cate o parte din acest inel, aceasta bijuterie fiind creata pentru a simboliza uniunea a doua destine. 

In Statele Unite coloniale, inelul era privit ca un obiect frivol, asa ca mirele ii oferea miresei sale un degetar. De obicei, femeile taiau partea de sus a degetarului pentru a forma un inel. In contrast, mirii din culturile Hindu si Bengal erau incurajati sa ofere si alte bijuterii precum inele pentru picior sau bratari solide din fier.

Istoria verighetei – Astazi

Pana recent, in multe culturi se considera ca doar femeia trebuia sa poarte verigheta. Asta se practica si in America, inainte de al Doilea Razboi Mondial, traditia fiind intrerupta de soldatii care isi purtau verighetele ca un semn de angajament si pentru a-si aduce aminte de sotiile lor de peste mari. Acest obicei s-a pastrat si in timpului Razboiului Koreean, lucru ce a dus la popularizarea seturilor de verighete. Iar astazi, verighetele au devenit atat de populare incat se pot gasi in stiluri si metale diferite, perfecte chiar si pentru cei mai pretentiosi miri.

 

Jomaz.ro este un magazin online de bijuterii care dorește o implicare în prelucrarea metalelor semiprețioase cât mai ales în cel al metalelor prețioase. Conform actualului catalog de produse pe care tehnicienii noștri l-au implementat, veți regăsi numeroase bijuterii confecționate din aur și argint, ornate cu diverse pietre prețioase. Chiar dacă principalele categorii de produse se rezumă întocmai la tipul bijuteriilor și la materialul din care acestea sunt confecționate, Jomaz.ro dispune de un filtru care nu face nimic altceva decât să segmenteze toate produsele aflate în stoc în funcție de persoana căreia i se adresează.

Foto credit: https://unsplash.com/photos/H7glolsxHUU